Reklama
 
Blog | Katarína Radoňáková

Válka pohlaví !

Bylo osm večer. Déšť bubnoval na sklo a navozoval atmosféru blízké romantiky. Váleli jsme se v obýváku a dívali na televizi. Opatrně jsem vzala ovládač, napočítala do tří a přehodila kanál. V jeho očích jsem viděla zděšení a nespokojenost. Ale já jsem se na to díval ! Ozval se rozhodný hlas chlapečka kterému vzali jeho oblíbenou hračku. Ale prosím tě nedíval ! Dívali jsem se přeci na počasí a na to čínské revoluční hnutí skutečně nemám náladu. Ukončila jsem to a dívala se co on na to. Nastala chvilka odmlky vhodná pro uvažování nebo taky vyšťourání nosu a špitl rozhodněji. Ale já jsem se na to díval ! Ne nedíval ! Ale ano díval ! Ne nedíval ! Dej to sem ! Nedám ! Dej ! Bum ! Ovládač skončil na stěně a baterie válely na koberci. Nedívali jsme se na nic.

Jsem přirozený ženský válečník. Vedu své malé ženské boje inspirované emancipací která se, ale roztopí v mžiku něhy a vštěpovaných mateřských citů. Když, ale přetrvává dokážu se naštvat do mrku kostí.

A v takové válce pohlaví pak vyplují na povrch neskládané záchodové prkýnka, posmrkané kapesníčky válející se na zemi, týdenní ponožky zapáchající pod postelí, čistění sprchového koutu záchodovou štětkou v kombinaci s utíráním toaletním papírem a nevůle pomoci dělat úklid.

Nejsem žádný uklízecí robot, nedělám to ráda a přiznám se mnohdy mi nevadí zakopnout o haldy mých časopisů rozházených po zemi, nebo neumýt dva dni nádobí, které se zoufale válí v dřezu, protože vidina myčky k nám ještě nedorazila. Ba právě naopak. Kupuji si prášek na praní který v reklamě prezentují jako „ extra silný pro vaše děti, které se zpackají lecčím“ Taky já se zpackám lecčím. V práci na obědě, venku ve fast foodu, kdekoliv. A nevadí mi to. Příteli ovšem také ne.

Ale když dojde na žabomyší války typu, ještě si se ani jednou nestrefila s tím práškem přímo do příhradky pračky a pořád to sypeš mimo, nebo nechoď tady v těch botách roznášíš tady bacily z metra, na odezvu – já na něho zařvu – tak si kup papuče jako já a máš to, dyť Američané se taky nezouvají a co si nějaký muslim aby si se pořád válel bosý na koberci, tak to tedy ne !

Reklama

Tady je zasažena emancipační hrdost a skončí se vždycky vyhlášením – vadí ti jenom to co dělám já, ale to co děláš ty se má prohlížet ! Protože své nedostatky nevidíš ! To zase naštve jeho a na povrch vyplují mé těstoviny, které se beztak nedají jíst nebo mé šaty které se válejí úplně všady a skončí se to tím, že jsme prostě oba úplně k ničemu a skutečně nevíme co spolu děláme.

Nikdo necouvne, nikdo neudělá kompromis. Je ticho. Přemýšlíme. Podívám se na hodinky. No jo no, půl dvanáctý, a zítra musím zase vstávat do práce. Otočím se. Bobe ? No ? Co tak se pomilovat a zazdít to úplně ?