Reklama
 
Blog | Katarína Radoňáková

Práce a život v USA – sen nebo iluze ?

Amerika - vzdálený sen nebo jenom prázdná iluze která vás brzy vrátí do reality ? Nuž řekla bych, že něco mezi. Je na každém z nás jak si ji zařídime.

Jste v USA a hledáte si práci. Kamarádite se s lidmi s kterými by ste se za běžných okolností nikdy nepustili do řeči. Je to přece krajina neomezených možností, nebo ne ? Deláte co chcete, vždyt vás nikdo nevídí, ve většině případech ani neexistujete. Pro vládu, pro pojištení, dokonce i váš řidičák je z Michiganu i když jaksi bydlíte v New Jersey. Kdo jste ? Štamgast v polské hospodě s pořádným evropským ležákem ? Ďelník na stavbě, na sidingu, roofingu ? Zpravujete podlahy? Makáte v cleaning servise pro Poláka, Rusa nebo Slováka který vás zdírá a platí 8 dolarů na hodinu ? Jste utečenec z domova který za sebou nechal ženu, děti, rodinu a vrátil se do svých mladých časů neomezených pitek a manuální práce ? Vážite si samy sebe ?

Tady se vtírá otázka – znamená tedy Amerika pro nás jakýsi útěk před zodpovědností ?

Kde najdeme něco takového ? Zkusme East. Stát New Jersey, hlavní město Trenton.

Reklama

Po pár měsících se najdete v polské čtvrti, se slovenským kostelem na Brunswick Avenue, polskou hospodou U Leška, polskými obchody kde žíznivě sondujete po kousku bramborového salátu, ne toho amerického který obsahuje jenom mrkvev a jakýsi kyselý jogurt, ne ! Toho pravého z okurkami, salámem a majonézou. Lačně se ošíváte při pultu s uzeninami které běžně v takém Super G nebo Shop Ritu nenajdete. A řílkate si jak mi je dobře.

Ubytování ? Práce ?

Stačí zajít do polských obchodů nebo agentur.Třeba takový Spojnik. Už od dveří se na Vás culí nástěnka s inzeráty. Pokoje, cleaning servisy, stavební práce, vše po ruce. Ovšem ne uprostřed leta kdy běžná hranice 100 tisíc Poláku vzroste na dvojnásobek a konkurence Vás rozdrtí. Nejlépe na jaro, nebo pozdim. Zima je ideální. Vezmete si že v USA žije 15 milionů Poláku, co to je těch pár set tisíc. Že ?

Práci máte, v domě s 3 Čechmi, 2 Slovákmi, 3 Polákmi a jedným Rusem už bydlíte a práve se koušete o kuchyn. A pořád si říkate jak mi je dobře.

Jsme zkutečně v Americe ? Bíleho Američana tam běžně nenajdete, s dětmi bydlet už vůbec ne. Celé osadenstvo hrdého hlavního města Trenton které spojuje s Pennsylvánii most – Trenton makes what world takes – tvoří obrovská polská komunita, Slováci, Češi, Rusi, černí Američané a dealeri, to vše naskládané v malých najemních domečcích. Ale abych nekrivdila. Bíleho Američana tam taky uvidíte, pracují v downtownu v office buildings , ale musím vás upozornit že přesně v pět popoledne všichni hromadně prchají ven z města zpátky do Pennsylvánie nebo šarmantního regionu Princeton se slavnou univerzitou a zazobanými auty. Ano tam se ten náš neviditelný imigrant chodí procházet a ujištuje se jak výborně se mu daří.

Ale co když onemocní ? Taky no problem. V okraji polské čtvrti najdete novou nemocnici – Capital Health System, kde už jsou na imigranty zvyklí a mají jich tam habadej. Už od dvěří vás posílají na oddelení charity protože předpokládají že pojištení nemáte. Nebojte se, určitě ji najdete. Čučí na vás od cesty 1 South, kterou asi pojedete když pojedete navštívit své soukmenovce v přezmostním městečku v Pennsylvánii – Morrisville kde jich najdete v apartmánových blokech pěkných pár tisíc. Takové malé město ala drbárna.Vše se ví a všady se bylo.

Žijete pro dnešek. Ne pro zítra. Ne pro pozítří.

Protože tam není žádné zítra.