Reklama
 
Blog | Katarína Radoňáková

Pálení mostů aneb jak se zbavit minulosti snadno a rychle

Prvně se mi to podařilo když mi bylo čerstvě osmnáct. Říkáte si co už člověk v osmnácti může mít za minulost, které by se musel zbavovat. V podstatě se, ale bylo čeho. Do černého kufru, kterému chybělo jedno kolečko takže jsem ho musela táhnout za jednu stranu jsem nandala pár kousků oblečení, pár oblíbených knížek, jedny boty které mám doteď a vláčím je všudy sebou  a zbytky kosmetiky. Kufr jsem provázala popruhy aby se hned nerozpadl – byl koupený od známého, který ho někde levně střelil a pak se ho chtěl zbavit, ohlídla jsem se za sebou a nastoupila na autobus slovenské SAD, zakývala na rozloučenou a vyjela na třináctihodinovou pouť na letiště.

Za sebou jsem nechávala své vzpomínky, své věci, přátelé, školu, stohy sešitů, své návyky, malé městečko, kde jsem v životě nevlastnila a ani nepotřebovala žádnou kartu do bankomatu, žádnou tramvajenku nebo znát čísla dopravních prostředků jelikož podstata přepravy mezi vesnicemi a městem spočívala v principu na levé straně město XY na pravé straně AB a bylo. Jaké pak copak. Jelo to vždycky jednou za 40 minut a všichni jsme byly spokojeni.  

Za zhruba 12 hodin, včetně časového posunu, jsem se octla na Times Square, v puse cigareta, tupě jsem zírala na vysvícené billboardy a spěchající new-yorčany jak spěchají ve všech směrech, narážejí do sebe a mizí v oblacích smradu a smogu. Tak tady jsem si řekla, že už zůstanu.  

Stojím na náměstí v Praze, vedle mě spěchají lidi a já s nimi. Všichni se ztrácíme v oblacích smogu a špíny. Přešlo pět let ode dne kdy jsem se poprvé rozhodla nechat za sebou minulost a začít od znovu. Teď to udělám podruhé. Člověk je vysoslý, bez energie a má v sobě asi půlku elánu, tedy asi to co zbylo. Jak se tedy co nejefektivněji zbavit minulosti a spálit za sebou mosty po druhé ? 

Reklama

Vyhození bot, šatů, kabelek, kabátů a všech titěrek

Prohrabávám se stohy nepotřebného oblečení které ročně nashromáždím, tu budou mít lidi na charitě a rodina radost. Jak je možné že jsem utratila tolik peněz za takové pitominy ! Tohle jsem neměla na sobě ani jednou ! Pakuji pytle a vyhazuji vše. Nechávám si jenom pár kousků oblečení, pár základních bot a vše ostatní jde pryč. Skříň je prázdná. Stavím kufr na váhu. 20 kilo povolené po Evropě, to by šlo. 

Výpověď v práci

Z odstupem času jsem zjistila, že se ze mě stal asi srab protože jsem se váhavě rozhodovala zda je to dobrý nápad se připravit o jediný majoritní zdroj své obživy a pokrývač mých bilů, ale ano pak jsem do toho praštila. 

Výpověď můžete dát v práci třemi způsoby :  

– elegantně a tiše podsunete šéfovi svou písemnou výpověď s vysvětlením že máte už něco jiného a tak skvělou nabídku prostě nemůžete odmítnout protože je to Vaše životní šance a ten se s vámi dál nebaví, akorát si sečte jestli ty povinné dva měsíce sedí a začne okamžitě tuho přemýšlet nad tím kde sehnat náhradu. 

– přinesete s sebou s výpovědí velice vážný rodinný nebo zdravotní problém který už nelze dále řešit jinak a tak jste vlastně donuceni dát výpověď. Šéf vás polituje, výpověď podepíše a začne opětovně přemýšlet kde rychle někoho splašit protože jinak by musel zase na ráno chodívat do práce a dokonce i pracovat. 

  a nebo ta poslední možnost – a ta je úplně nejhorší – když řeknete jako důvod výpovědi pravdu. A tj. práce mně sere, nic mne tady nebaví, pořád to samý dokolečka, když tady budu sedět ještě pár měsíců, dvanáct hodin denně tak tady někoho anebo opařím kávou ( kterou nepiji)  nebo začnu škrtit. Šéf se na vás zděšeně a překvapeně podívá a zeptá se vás : ( jak kdybych to slyšela včera..) „ A co by jste tady chtěla dělat ? „  nooo…Já nevím…snad něco jiného….třeba více styku se zákazníkem….( ne pohlavního –  pracovního ) více komunikace, změny..řešení problémů, zodpovědnost, výjezdy do terénu… „ Ehm, a tak… tak to si tedy ještě počkejte, my Vám něco nabídneme a pak se uvidí „ 

 Nabídli mi pozici, kde základní gro spočívalo v tom, že jsem mněla převzít práci po kolegyni která objednávala kancelářské potřeby a stříhala štítky. Ano správně. Rozešli jsme se v zlém a na margo své nabídky jsem poslala papalášům dopis na rozloučenou asi v takovém znění :

 „ Dobrý den,tedy zhrnuto podtrženo, pozice která mi byla nabídnuta byla tak špatná, ze ji nebylo možné ani zvážit, znamenala by pro mne obrovsky krok zpátky, pan manažer se nebyl schopen vyjádřit ani o penězích a konstatování, že mi zůstane to co mám by odradilo lidi víc než naše pani personální když se nových zaměstnanců na pohovorech ptá proč chtějí pracovat pro naši firmu. Zaskočilo mne to tak, že jsem nebyla schopna reagovat protože jsem nemohla najít správná slova kterými bych vyjádřila dehonestaci mé osoby.náš rozhovor mne utvrdil v rozhodnutí, že má budoucnost v tomhle tom podniku není. Přesně mám 5,5 dne dovolené, jelikož za pondělí mám na půl dne potvrzení od lékaře děkuji ještě jednou za novou nabídku a Váš zájem. Můj poslední den v práci tedy bude 27/9.. s vřelými pozdravy Vaše XY „ 

Zbavit se partnera, partnerky

Nad tím začnete přemýšlet v momentu když se začnete hádat o to, kdo z vás dvou by mněl vstát a jít po lžičku do salátu. Když se kvůli tomu i poperete, něco je špatně. Vrátíte prstýnek, dárky, necháte mu společně kupované věci a rozloučíte se.

Výběr destinace a koupě letenky

Doporučuji někde kde jste ještě nebyli, takže v mém případě Irsko, ve Vašem cokoliv kde se spolehlivě ztratíte. Rezervace je udělaná, letenka zaplacena.

Přestěhování domácích zvířat

Jediné domácí zvířátko které se mnou vydrželo a nic se mu nestalo je jedna rybička, závojnatka, nenáročná a tichá. U kolegy ji asi bude lépe.

Sečtení úspor

Po sečtení úspor zjistíte, že toho moc nemáte. Nevadí, poprvé jsem mněla 30 dolarů, podruhé mně to taky nepoloží, když jich o moc víc nebude.

Tak, a co teď ?

Teď si sednu, vyložím nohy, namíchám drink a zapálím žváro a nebudu myslet na to co bude zítra.