Reklama
 
Blog | Katarína Radoňáková

Kouření tabáku zabíjí, víte to? Aneb jak se nepřehulit k smrti.

Při čtení novin jsem se zastavila na článku se statistikou umíraní při kouření tabáku.Musím říct, že tyto statistiky se objevují v novinách pořád, a nikdy na mne obecně neudělaly žádný dojem.To, že kouření zabíjí je známo mnoho let, i když až v posledních letech se dělají kampaně typu „ Johne, mám rakovinu“ říká pohledný kovboj v parodii reklamy na Marlbora která visí v čekárně u mého zubaře a zůstává nepochopená již hodně dlouho. Nápisy na cigaretách hlásají, že kouření zabíjí a se mnou to i tak ani nehne. Zakázalo se kouření na MHD zastávkách a já si kouřím cigarety vesele dál. Ve většině západních států je zakázáno kouření v restauracích, barech a všech veřejných místech a lidi si i tak jdou zakouřit do zahrádky. Zdražily nám cigarety. I tak si kouříme dál. Ale pak se podívám na tu statistiku ve víkendovém plátku a vypláznu oči na to co se tam píše.

„ Každý den zemře na následky rakoviny plic tolik lidí, kolik by zaplnilo jedno letadlo. Představte si, že každý den vidíte ve zprávách informaci, že se opět a opět jedno letadlo zřítilo. Den za dnem, 365 dní v roce. 50% veškerých kuřáků umírá na rakovinu plic. „  

Polknu nasucho a položím jogurt bokem. Ano, je pravda, v posledních letech jsem kouření výrazně omezila a pryč jsou ty časy kdy na den padla jedna krabička i víc. Taky bych už nezaspala v nevětrané zahulené místnosti a nechápu časy kdy mi bylo úplně jedno, že jsem v ložnici vykouřila dvacet cigaret a pak tam v tom dýmu vesele usnula. Jsou dny i měsíce kdy vůbec nekouřím, ale taky jsou dny a hlavně večery kdy se jde ven a prostě vám to tak nějak přijde, že si zapálíte. Cigarety, někdy i cigáry. Vždyť to znáte. Někdo do sebe lije pivo, plus vytahuje Spartky k tomu. Pohublé ženské které se kontrolují v zrcadle každých pět minut pro změnu vinní střik plus cigaretka k tomu. Vždyť se z toho nepřibírá a ještě navíc se traduje, že právě naopak. Prý to podporuje trávení a kdo přestane kouřit přibere, protože do sebe pořád cpe čokoládu a jiné mňamky aby zaplašil chuť na nikotin. 

Abych se, ale vrátila k tomu co mně tak vyplašilo tak jsem si vyhledala pár statistik a zjistila, že : 3500 lidí umře ročně v ČR na následky pasivního kouření ! Ty jo, tak to jsem možná někoho pasivně zabila a ani o tom nevím. Ne, není to legrace. Tak to radši ty Marlbora na zastávce příště schovám. Ročně umře v ČR 18 tisíc lidí na následky kouření takže zhruba 50 lidí za den a prý do roku 2100 umře na následky kouření 1 miliarda lidí.  

Reklama

Jaká je obyčejně vaše reakce na to jestli to můžete být právě vy ? Ano vy, co se smějete a nevěříte, nebo vy co jenom frajersky okomentujete statistiky známou frází „ alespoň vím na co umřu“  Že je Vám to fuk ? No jo, proč ne, proč bychom se mněli starat o jiné, vždyť je to jejich problém že zhebnou předčasně. Ale co ty lidi co umřou na následky pasivného kouření ? Ty si za to můžou taky ? Vemte si, že ročně umře v ČR zhruba 1020 lidí na následky autonehod. Jo jo, správně, tak to jsme jich přejeli třikrát tolik. Co vy na to ? Pořád vede vaše cesta po práci do nejbližší trafiky ?

Nechci tady někomu kázat nebo se opírat o prázdné statistiky. Nikdy mně nezaujímaly a byla jsem vždycky první v řadě v trafice na svůj oblíbený balíček. Ale když jsem dnes cestou do práce žvýkala kus sváče a hlavou se mi honila myšlenka,že to můžu být příště právě já která zhebnu, moc mi tedy nechutnala. 

Kdo na statistiky a varování nevěří a kouří vesele dál. Malá hra na závěr. Postavte se do fronty vedle sebe a odpočítejte. První, druhý, první, druhý, první, druhý…..