Reklama
 
Blog | Katarína Radoňáková

Hasta pronto amigo

Můj přítel José byl bezvadnej chlap. Měřil asi metr padesát, pocházel ze Salvadoru, o půlnoci mi před dveře apartmánu pokládal pizzu a bránil před útoky latino parchantů ze sousední Guatemaly. Věřil, že se jednou vrátí do své země, kterou ilegálně opustil osm let zpátky v koši s prádlem, našel se v Californii, kde se stal členem gangu mladých a ztracených hispánců, kteří neuměli číst a po večerech uklízeli supermarkety.

Mrazilo mne po zádech, když jsem si prohlížela jeho usmolený fotoalbum, vyholený imidž Indiána z posledního Mohykána doplněn řetezy na dlouhé mikině a botkách číslo čtyři, protože ano, José mněl dokonce i nohu stejně velikou jak já. José se po třech letech v L.A zpanilou jízdou přesunul do Trentnu, hlavního města New Jersey a čtvrtého města spojených států s nejvyšší kriminalitou. Narazil na mne v budově apartmánů, v centru, zrovna když jsem větrala nad fast foodem a likvidovala šváby.

Byl to José, který mne vzal na Vánoce roku 2003 ke své sestře, abych je netrávila uplně sama s plechovkou fazolí. Sědeli jsme ve vlaku, který se ubíral směrem na New York a zpívali Feliz Navidad. Pak vysolil padesát dolarů a nechal nám udělat pamětné foto kolem stromečku v Rockefellerovém centru, které nám fotograf zarámoval do Velikonočního papíru.  

Jelikož jsem v té době neměla oných předepsaných 21, tajně mne přepašoval do španělského klubu, kde mi objednal první Margheritu a i když neuměl, tančil salsu.Nevědel jak stolovat, a předse mi uvařil salvádorské národní jídlo, správně fazole, a vypulíroval jedinou lžící co mněl.  

Reklama

Jako správnýmu kámoši, mi obstaral veličajznou sivou teplákovou soupravu, takže jsme vypadali jako bratři v triku, nebo spíš hlupáčci z A je to.

Nosíval mi z pujčovny romantické dojáky a plakal když já jsem plakala.  Na zdi svého pokoje, vyzdobenýho všalijakýma sejrajtama, umělými květmi, trpaslíky, řetezy a starou věží, na které pouštěl latinské odrhovačky, mněl pověsený obrovský plakát, ve zlé kvalitě, asi sedmileté holčičky. Byla to jeho dcera. Nikdy ji neviděl a každý měsíc ji posílal peníze ze svého platu dělače pizzy. Před její matkou pláchl, když mu bylo šestnáct. 

Naučil se sám číst a počítat. Naučil se anglicky. Naučil se žít slušně. 

A pak jsem se přestěhovala. Na Josého mi zbylo už jenom číslo na pevnou linku a vzpomínky. 

Za půl roku na to vyhrál zelenou kartu, dostal vyhazov z pizzerie, kde dělal šest let a rozhodl se odejít domů. Pevná linka oněměla.  

A José zmizel napořád.

Nikdy jsem se ho nezeptala ani na příjmení. 

Byl to bezvadný kamarát. Takový, jakého opsal Nohavica a takový, na kterého se nezapomíná. 

Hasta pronto amigo. De una vez por todas.